Sivas’ta bulunan ve ‘ambar kayası’ olarak isimlendirilen, buzdolaplarının olmadığı periyotlara kadar ambar olarak kullanılan kaya mağaralarının geçmişinin bin yıla dayandığı kestirim ediliyor.
Sivas’ın Hafik ilçesine bağlı Yarhisar köyünde bulunan kaya yerleşimi bölge halkı tarafından ‘ambar kayası’ olarak da biliniyor. Rumlar devrine dayandığı düşünülen mağaraların soğuk hava deposu olarak kullanıldığı varsayım ediliyor. Kaya yerleşiminin içerisinde birbirleriyle ilişkili odalar, merdiven ve hükümdarın odasının olduğu düşünülen bir mağara yer alıyor. Bin yıllık olduğu bedellendirilen kaya yerleşimi definecilerinde tehdidi altında. Sit alanı olan bölgeye ziyaretçilerde gelerek mağarayı gezme fırsatı buluyor.
Yarhisar köyü muhtarı Saffet Kömüşlü, kaya yerleşiminin tarihinin bin yıl olabileceğini belirterek, “Tarihi Ermenilerden evvel Rumlara dayanıyor herhalde. Buraya 100 yıldır ki ambar kayası diyorlar. Bu delikleri soğuk hava deposu olarak kullanmışlar. Yiyeceklerini falan koyuyorlarmış. Ondan ötürü buraya küçük küçük mağaralar yapmışlar. Giden gelende oluyor. Gelip bakıyorlar geliyorlar. İçerisinde odalar var, birbirleriyle kontaklı yerler var, merdiven var. Bizde üste bayrağımızı diktik hoş bir imajı var. Defineciler de geliyorlar lakin Sit alanı olduğu için çok fazla barınamıyorlar. Şikayet oluyor. Bin yıldır vardır burası tahminen daha fazladır bilmiyorum. Turizme açılması turistik bir yer olması hoş olur’’ dedi.
Köy sakinlerinden Mehmet Canpolat ise, “Kim tarafından buralar yapılmış kim oymuş ben bilmiyorum. Aklım yetti yeteli buraya ambar kayası derler’’ diye konuştu.
– Kaya,Mağara,Ambar